چگونه هدفگذاری کنیم؟
در این مقاله میخواهیم با یک روش مدون، آرزوهای خود را به هدف تبدیل کنیم. آرزو ماهیتی کلی و مبهم دارد و تا زمانی که دقیقیا مشخص نشده، اقدام کردن در جهت آن نیز بعید به نظر می رسد. اگر به دنبال این هستید که پا را از رویاپردازی فراتر بگذارید و به سمت خلق سرنوشت خود قدم بردارید، لازم است هشت ویژگی زیر را به آرزوها اضافه کنید.
ویژگی اول: زمان حال
اگر میخواهید احتمال دستیابی به اهدافتان بیشتر از قبل شود، خود را در حالی که به آن دست یافتهاید تصور کنید و اهداف را در قالب جملاتی در زمان حال بیان کنید؛ به نحوی که گویا همین حالا به آن دست یافتهاید؛ مثلا
«من تا پایان سال 99 هر هفته یک کتاب خواهم خواند»
را به این جمله تغییر دهید:
«من هر هفته در حال خواندن و تمامکردن یک کتاب هستم».
ویژگی دوم: بار مثبت
اگر میخواهید از شر چیزی در زندگیتان خلاص شوید، با فکرکردن دوباره به آن قدرت میبخشید و آن را به سوی خود فرا میخوانید. در هدفگذاری نیز بهتر است آنچه را میخواهید بیان کنید و نه آنچه را نمیخواهید؛ مثلا بهجای
«من از شنبه غذای چرب و شیرین مصرف نمیکنم»
بگویید:
«من هر روز در حال مصرف غذای سالم و مغزی هستم».
ویژگی سوم: شفافیت
اهدافتان را بهگونهای بیان کنید که اگر واقعا غول چراغ جادو به حضورتان شرفیاب شد، بتواند آن را برآورده کند. اهداف باید بدون ابهام و با حداکثر شفافیت نگاشته شوند تا تکلیف برای خودتان روشن باشد؛ بنابراین بهجای
«میخواهم سال بعد درآمدم را افزایش دهم»
بگویید:
«درآمد من دو برابر شده و الان به 10 میلیون تومان در ماه رسیده است».
ویژگی چهارم: تعداد کلمات
تمریناتی مانند نوشتن انشا که در بخشهای قبلی انجام دادید، اقداماتی عالی برای ایدهپردازی است و به شما این اطمینان را میدهد که هیچ رؤیایی زیر غبار ذهنتان پنهان نشده باشد؛ اما در این مرحله باید بتوانید همه آن اهداف متعالی را در قالب کلمات معدودی بیان کنید؛ مثلا بهجای:
«من همیشه آرزو داشتم پدر خوبی باشم و حالا که خداوند متعال آوا را به ما هدیه داده، وقت عمل به این آرزو فرا رسیده است. من باید وقت مناسب و با کیفیت برای او اختصاص دهم و تا جای ممکن رابطه بینمان را مستحکم کنم. در ضمن پدر خوب بودن امری غریزی نیست و من باید برای این موضوع آموزش ببینم. پس فکر میکنم مطالعه کتاب و شرکت در دورههای آموزشی ایده بدی نباشد و…».
بگویید:
«من هر روز پدر بهتری میشوم چون هر روز حداقل 30 دقیقه با تمرکز کامل با آوا بازی میکنم و حداقل هر هفته یک بار، یک تجربه مشترک دو ساعته (پارک، باغوحش، پیادهروی و…) داریم. در ضمن هر ماه یک کتاب با موضوع تربیت فرزند مطالعه میکنم».
البته از بین هشت ویژگی، این مورد کمترین اولویت را دارد؛ یعنی اگر برای اعمال سایر ویژگیها مجبور شدید تعداد کلمات را افزایش دهید، این کار را انجام دهید. طبیعی است که افزودن هرکدام از این ویژگیها در قالب تعدادی کلمه محقق میشود.
ویژگی پنجم: هیجان
بیایید واقعبین باشیم! ما موجوداتی احساسی هستیم و بسیاری از تصمیمات خود را بر اساس حسی که در آن لحظه داریم میگیریم هرچند ممکن است در آینده پشیمان شویم. اهدافی که صرفا با نیمکره چپ مغز تنظیم شده باشند و از نظر علم هدفگذاری بسیار صحیح و اصولی باشند اما در شما درگیری احساسی ایجاد نکنند، محکوم به شکست هستند. هدف شما باید به نحوی بیان شود که شور و شوق را در شما شعلهور کند و بیانگر حس درونی شما در لحظه رسیدن به آرزویتان باشد. به عنوان نمونه بهجای:
«من هر هفته در حال خواندن و تمامکردن یک کتاب هستم».
بگویید:
«سر تا پا غرق خوشحالی هستم که هر هفته با خواندن و تمامکردن یک کتاب، بزرگ و بزرگتر میشوم».
ویژگی ششم: شکرگزاری
زندگی با حس شکرگزاری، طعم دیگری پیدا میکند و شما را تبدیل به برادر، خواهر، همسر، شریک، کارمند، رئیس و البته بندهی جذابتری خواهد کرد. آیا شما حاضر هستید دارایی خود را در اختیار فردی با انرژی منفی قرار دهید؟ پس چطور انتظار دارید دیگران و ازجمله کائنات، ثروت مادی و معنوی خود را در اختیار فردی قرار دهد که همواره در حال گلهکردن و بیان کاستیها و کمبودها است؛ بنابراین اگر بخواهیم مثال قبل را تکمیل کنیم، بهجای:
«سر تا پا غرق خوشحالی هستم که هر هفته با خواندن و تمامکردن یک کتاب، بزرگ و بزرگتر میشوم»
بگویید:
«با تمام وجودم خدا را شکر میکنم که از اول فروردین 99، در حوزه موفقیت و توسعه فردی مطالعه میکنم و سر تا پا غرق خوشحالی هستم که هر هفته با خواندن و تمامکردن یک کتاب، بزرگ و بزرگتر میشوم».
ویژگی هفتم: موعد زمانی
غول چراغ جادو چقدر فرصت دارد تا امر شما را اطاعت کند؟ یک هفته، یک ماه، یک سال یا یک قرن؟! اگر بگویید هرچه زودتر بهتر، غول چراغ جادو آن را اینگونه میشنود: چه ارباب خوبی! او خیلی هم عجله ندارد، پس بهتر است هرچه زودتر اوامر آن ارباب دیگر را اطاعت کنم، او خیلی پیگیر بود تا درست در زمان مقرر، دستورش اجرا شده باشد. فکر کنم شما دوست دارید در دسته ارباب دوم جای بگیرید. اگر اینطور است حتما سررسید را در جملات بگنجانید، البته به نحوی که زمان جمله در لحظه حال باقی بماند. پس بهجای:
«خرید یک خانه بزرگ و رؤیایی»
بگویید:
«چه احساس قدرتی به من دست میدهد وقتی میبینم این همه تلاشم به ثمر نشسته و یکی از خروجیهای مادی آن یک خانه 450 متری پنج خوابه در محله زعفرانیه است که اول اسفند 99 آن را خریدم. خدا جونم ممنونم».
ویژگی هشتم: نوشتن با دست
شاید بگویید هفت ویژگی قبل را انجام میدهید، ولی این یکی منطقی به نظر نمیرسد! ممکن است یک نفر دوست داشته باشد تایپ کند و دیگری بخواهد با خودکار بنویسد، این موضوع چه ربطی به فرایند هدفگذاری دارد؟
سالهای گذشته، من نیز به همین دلیل اهدافم را در لپتاپ ذخیره میکردم تا اینکه تحقیقی را مطالعه کردم که در آن به طرزی باورنکردنی اثبات شده که وقتی خودتان با قلم و کاغذ مطلبی را مینویسید، در مغزتان تعداد نورونهای بیشتری فعال و درگیر فرایند میشوند؛ بنابراین توصیه من به شما این است که حتما اهدافتان را روی کاغذ بنویسید.
دیدگاهتان را بنویسید